Milijonta knjiga kot luč v temi za milijone zlorabljenih otrok

V prazničnem času je v zraku nekaj posebnega. Zažari na milijone lučk, prebudi se na milijone želja. Prav vsaka želja je zgodba zase in nekatere so zašepetane zelo potiho.

Ob tem, ko je milijon otrok po celem svetu že zaživelo kot glavni junak v čudovitem svetu naših personaliziranih knjig, imamo 300 milijonov razlogov, da spregovorimo tudi o ne tako čudovitih stvareh, ki se dogajajo v realnem svetu.

Toliko otrok po svetu namreč nima te sreče, da bi zvečer ob prebiranju knjig mirno zaspali v objemu ljubljenih oseb, temveč trpijo v strahu in grozotah nasilja in zlorab. Z izdajo naše milijonte knjige želimo opozoriti na ta nesprejemljiva dejanja in prispevati svoj delček pomoči tako otrokom kot njihovim staršem.

Zlorabe otrok, pa naj gre za spolno, fizično ali čustveno zlorabo ter zanemarjanje, so bolj pogost pojav, kot si mislimo. Več kot tri četrtine otrok po svetu, v starosti od 2 do 4 let, se srečuje s fizičnim ali verbalnim nasiljem s strani svojih staršev, skrbnikov ali bližnjih oseb.

Soustanovitelja podjetja Mali Junaki, Mic Melanšek in Rado Daradan s predstavnico Inštituta za zaščito otrok Lunina Vila.

Evropska statistika kaže, da je zlorabljen vsak peti otrok, kar pomeni, da so v vsakem razredu 3 ali 4 otroci z izkušnjo zlorabe, skupno v Sloveniji jih je več kot 70.000. Le 10 odstotkov primerov pa je prijavljenih in obravnavanih.

Soočanje s to problematiko zahteva veliko poguma, razumevanja in srčnosti. Zato smo podprli inštitut za zaščito otrok Lunina Vila iz Ljubljane, ki ponuja otrokom in mladostnikom, ki so preživeli kakršnokoli obliko zlorabe, brezplačno psihosocialno pomoč pri premagovanju različnih stisk in travm ter sočutno okolje, v katerem lahko iz njih zrastejo močnejši.

Našo milijonto knjigo smo zasnovali kot komplet z ročno izdelano leseno škatlo, ki lahko služi kot nočna lučka in s katero želimo vsaj simbolno prižgati luč v temi za milijone otrok po svetu, ki so žrtev nasilja ali zlorabe. V sodelovanju z inštitutom Lunina Vila je bila podarjena enemu otroku, ki jo zares potrebuje in čigar zgodba se nas je dotaknila. Petletni Klemen preživlja grozovite zlorabe s strani svojega očeta in dedka, in čeprav sta starša ločena, se mora deček zaradi počasnih in neustreznih postopanj pristojnih organov vedno znova vračati v stike z njima. Vedno bolj se zapira vase in ima hude težave z odnosom do lastnega telesa in samopodobo. Srčno upamo, da bo kot glavni junak naše milijonte knjige našel vsaj nekaj miru v čarobnem pravljičnem svetu.

Otrok, kot je Klemen, pa je na svetu še ogromno. Če jim želite pomagati, lahko pomagate s podporo organizacijam, ki se aktivno posvečajo ozaveščanju ljudi o problematiki in pomoči prizadetim otrokom.