Kako nastanejo naše knjige?

Vsaka nova knjiga Mali junaki je izziv. In v naši deželi tam daleč, daleč izzive obožujemo bolj kot najslajše gozdne jagode.

Ekipa Malih junakov danes šteje že več kot 20 kreativnih glav in k izzivom kreiranja novih knjig pristopamo z veliko mero spoštovanja in odgovornosti na eni ter obilico entuziazma na drugi strani. Zavedamo se, da bodo naše besede, povedi in zgodbe še dolgo odzvanjale v možgančkih vaših malčkov, zato prav ničesar ne prepuščamo naključju in nikoli nismo zadovoljni zgolj z »v redu je«.

Od ideje do prvega izvoda

Ideja o novi knjigi se v naše misli prikrade spontano. Pogosto nam jo zaupate tisti, ki naše knjige s svojimi malčki že prebirate, nemalokdaj pa se zgodi, da pride kar od nekod. In tu se čudež ustvarjanja začne.

Ožji krog, ki knjigo spremlja od ideje do prvega še vedno vročega izvoda iz tiskarne, praviloma šteje sedem posameznikov. Mi jih imenujemo Pravljičnih 7. Glavno vlogo igrajo avtor, ilustrator in nekdo, ki mu povzeto po filmskem žargonu mi pravimo kar producent. Njihova primarna skrb je ideje, ki se vsak dan kracajo na veliko belo tablo, spraviti v malčkom prijetno knjigo, na poti do tja pa jim seveda vseskozi pomagajo še kreativni vodja, oblikovalec, vodja tiska in, najpomembnejši član, skupina tistih pravih malih junakov, ki ocenijo, ali knjiga res ustreza visokim standardom njihovega kraljestva. A do tja je še dolga pot.

Natančneje več kot leto dni dolga pot.

Prvi osnutki in skice

Led prebije vselej avtor. Večtedensko razmigovanje njegovih možgančkov pred Pravljičnih 7 položi prvi osnutek zgodbe. Izvemo, kaj se dogaja in kje. Kdo je glavni junak in kaj počne. S kom se druži, česa si želi in kaj se nauči.

In ko ostali člani poslušajo avtorjevo razlago zgodbe, se kreativni del ekipe z ilustratorjem na čelu že zgrinja nad velike liste papirja in priravlja prve skice. S svinčnikom, seveda. Čeprav se Mali junaki pri personalizaciji knjig, kot lahko to vidite na naši spletni strani, poslužujemo zapletenih tehnoloških rešitev, še vedno prisegamo na to, da se najboljše ideje rodijo pred praznim listom papirja, s svinčnikom v roki in dobro glasbo v ozadju.

Po dobrem mesecu dela se rodijo prve skice ilustracij. Vsaka stran v knjigi prejme zvrhan koš pozornosti in rezultat tega so pogosto kracarije, ki jih razumejo le naše najbolj kreativne glave. »Tukaj bo tole in potem tukaj to, še na tem mestu dorišemo tole in potem se bo tale tukaj premaknil tja in na tisti drugi strani se pojavi tukaj, s tem in mogoče še z onim ... Razumete?« pravi ilustrator. In četudi nam ni povsem jasno, prijazno pokimamo in mu zaupamo. Umetniške glave so z drugega planeta in mi jih naravnost obožujemo.

Končna oblika zgodbe in ilustracij

Pravljičnih 7 naslednjih nekaj mesecev vsak dan dodeluje zgodbo in ilustracije. Priznamo pa, da se večkrat po pomoč zatečemo k našim malčkom. Je boljša ta ilustracija, ali tista druga? Gre bolje v uho tale pesmica ali tista malce drugačna? So vam bolj všeč te ali te barve? Iskrenost malčkov je prav gotovo nekaj najlepšega in Mali junaki to še kako cenimo.

Ko avtor dokončno zaključi zgodbo knjige, se ilustrator poda na zabavno, a naporno in dolgotrajno pot barvanja, senčenja in dodajanja tekstur. Ker Mali junaki navkljub vsej sodobni tehnologiji zagovarjamo, da ni lepšega, kot v roke prijeti dobro knjigo, je izbor barv ključnega pomena za prijetno doživetje ob listanju in branju naših knjig.

Od prve ideje je minilo že več mesecev in pred nami so končne ilustracije z že umeščeno zgodbo. A ni še konec. Pred nami je še najbolj zabaven del.

Več kot milijon možnosti personalizacije

Ko lahko avtor že uživa na zasluženem oddihu, je pred ilustratorjem in ostalim kreativnim delom ekipe še zadnja, ključna naloga. Naloga, ki vsako knjigo Mali junaki naredi unikatno in nekaj, kar tukaj, pri nas, v tej drobni Sloveniji ustvarjamo kot prvi in edini na našem planetu.

Na prav vsako ilustracijo v knjigi dodamo več kot milijon možnosti personalizacije glavnega, v nekaterih knjigah pa tudi stranskega junaka. Poleg tega, da lahko v vsaki knjigi določite spol in ime junaka, lahko določite tudi njegovo vizualno podobo. Natančna roka ilustratorja tako predvidi vse možne barve oči, oblike in barve las, pegice, očala ...

Prvi, še vedno dišeči izvodi

Napočil je veliki trenutek. Iz tiskarne namreč prispejo prvi izvodi nove knjige. Še vedno dišijo. In naše glave se zgrnejo nadnje in preden spregovorimo prvo besedo, lahko zaradi navdušenja mine tudi cela ura ... ali dve.

Minilo je eno leto in prvi malčki v naročju svojih staršev že prebirajo novo knjigo. Teja s črnimi čopki, Anže s skodranimi rjavimi lasmi in pegicami, Nina z rdečkastimi kratkimi lasmi. Vsi so junaki v svoji novi knjigi in Pravljičnih 7 se zadovoljno poda novemu izzivu naproti.