Kako nastanejo naše knjige?

Vsaka nova knjiga Mali junaki je izziv. In v naši deželi tam daleč, daleč izzive obožujemo bolj kot najslajše gozdne jagode.

Ekipa Malih junakov danes šteje že več kot 150 kreativnih glav in k izzivom ustvarjanja novih knjig pristopamo z veliko mero spoštovanja in odgovornosti na eni ter obilico navdušenja na drugi strani. Zavedamo se, da bodo naše besede, povedi in zgodbe še dolgo odzvanjale v možgančkih vaših malčkov, zato prav ničesar ne prepuščamo naključju in nikoli nismo zadovoljni zgolj z »v redu je«.

Vse se začne z idejo

Ideja o novi knjigi se v naše misli prikrade spontano. Pogosto jo navdihnejo nasmehi na obrazih otrok in solze sreče v očeh staršev ob prebiranju naših knjig. To je tisto, zaradi česar naša ustvarjalna žilica nikoli ne počiva in zaradi česar se v naših ustvarjalnih glavah podi na tisoče idej. In ko se prava ideja uspe zasidrati tudi v naša srca, se čudež ustvarjanja začne.

Vsaka nova knjiga je projekt zase in v njem sodeluje več strokovnjakov, kot bi si morda mislili. Vsi pa sledijo naši skrbno varovani čarobni formuli ustvarjanja knjig. No ja, morda ni najbolj skrbno varovana, saj si ne moremo pomagati, da je ne bi delili z vami!

Koncept ter prvi osnutki

Večtedensko razmigovanje možgančkov kreativnega vodje in odgovornega urednika ustvari prvi osnutek zgodbe. Izvemo, kaj se dogaja in kje. Kdo je glavni junak in kaj počne. S kom se druži, česa si želi in kaj se nauči. Ter nenazadnje, kaj ob njegovih dogodivščinah doživljajo bralci in na vrata katerih čustev želimo s knjigo potrkati.

Konceptu se nato pridružita avtor in ilustrator, ki mu s svojim slogom ustvarjanja vdihneta življenje. Ilustrator se ob spoznavanju koncepta že zgrinja nad velike liste papirja in pripravlja prve skice, avtor pa spretno kuje na stotine rim in stavkov, ki bodo ubesedili nove dogodivščine naših junakov. Seveda pa ne ustvarjata vsak zase, njuno tesno sodelovanje je izredno pomembno, saj se besedilo in slika vedno dopolnujeta. Še več kot to, pogosto se celo navdihujeta.

Kreativna in uredniška ekipa skrbi, da avtorjeva in ilustratorjeva domišljija korakata v pravo smer. Ko so rojene prve skice ilustracij in osnutki besedil, jih skrbno preučijo in izberejo le najboljše, ki si zaslužijo nadaljnje izpopolnjevanje in na koncu tudi vključitev v knjigo. Naj vam za boljšo predstavo zaupamo, da za 20 zgodbic pripravimo vsaj 100 osnutkov in skic.

Končna oblika zgodbe in ilustracij

Naša ekipa naslednjih nekaj mesecev vsak dan dodeluje zgodbe in ilustracije. Vanje vnese tudi številne t. i. bonbončke, male podrobnosti, ki jih morda sploh ne opazimo na prvi pogled, a knjigo naredijo zanimivo tudi po 30. branju. Ja, prav ste prebrali, otroci se naših knjig ne naveličajo zlahka, enako velja za njihove starše! Priznamo pa, da se večkrat po pomoč zatečemo prav k našim malčkom. Je boljša ta ilustracija ali tista druga? Gre bolje v uho tale pesmica ali tista malce drugačna? So vam bolj všeč te ali te barve? Iskrenost malčkov je prav gotovo nekaj najlepšega in Mali junaki to še kako cenimo.

Ko avtor dokončno zaključi zgodbe knjige, se ilustrator poda na zabavno, a naporno in dolgotrajno pot barvanja, senčenja in dodajanja tekstur. Ker Mali junaki navkljub vsej sodobni tehnologiji zagovarjamo, da ni lepšega, kot v roke prijeti dobro knjigo, je izbor barv ključnega pomena za prijetno doživetje ob listanju in branju naših knjig.

V tem koraku se vključijo tudi prevajalci, ki pod budnim očesom naših »country managerjev« prevedejo besedila v številne tuje jezike, ki bodo popeljali naše knjige v domove širom sveta.

Od prve ideje je minilo že več mesecev in pred nami so končne ilustracije z že umeščenimi zgodbami. A ni še konec. Čaka nas še najbolj zabaven del.

Na milijone možnosti personalizacije

Ko lahko avtor že uživa na zasluženem oddihu, je pred ostalo ekipo še veliko dela. Tistega dela, ki vsako knjigo Malih junakov naredi unikatno in čarobno. Na prav vsako ilustracijo v knjigi dodamo več kot milijon možnosti personalizacije. Tako glavnega junaka kot stranskih junakov. V vsaki knjigi določite spol in ime junaka ter njegovo vizualno podobo. V nekaterih knjigah imamo celo več glavnih junakov, ali pa je na voljo več stranskih junakov, ki zapeljejo zgodbo vsak v svojo smer.

Medtem, ko mora natančna roka ilustratorja predvideti vse možne barve oči, oblike in barve las, pegice, očala ... mora programerska ekipa opraviti vso računalniško matematiko, da pripravijo tehnološke rešitve, ki jih zahteva nova knjiga.

Oblikovalci so tisti del ekipe, ki poskrbi, da se besedilo in ilustracija popolno združita na zaenkrat še virtualnih straneh knjige.

Ko se zdi, da je knjiga že skoraj končana, delo prevzame še produkcija, ki poskrbi, da gredo lahko vsi elementi knjige v tisk ter da končno nastanejo prve testne knjige.

Prvi, še vedno dišeči izvodi

Po približno enoletnem popotovanju napoči veliki trenutek. Iz tiskarne namreč prispejo prvi izvodi nove knjige. Še vedno dišijo. Naše glave se zgrnejo nadnje in še preden spregovorimo prvo besedo, lahko zaradi navdušenja mine kar nekaj časa. Kljub navdušenju pogledamo tudi skozi naše strogo kritično oko in preverimo, če knjige zadostujejo našim kriterijem, saj si naši bralci zaslužijo le najboljše.

Nato zeleno luč dobi naša marketing ekipa, da ponese glas o novi knjigi v deveto vas. Tiskarski stroji veselo zabrnijo in v nekaj dneh prvi malčki v naročju svojih staršev že prebirajo svojo knjigo. Teja s črnimi čopki, Anže s skodranimi rjavimi lasmi in pegicami, Nina z rdečkastimi kratkimi lasmi. Vsi so junaki v svoji novi knjigi, na obraze se jim narišejo širni nasmehi, v oči staršev pa se prikradejo solze sreče. Naš cilj je dosežen! Sedaj se lahko zadovoljno podamo novemu izzivu naproti.