Piškotki? S koščki čokolade ali vanilijevim polnilom?

No, no, ne tako hitro. Piškotki, o katerih govorimo tukaj, so spletni piškotki, ki nam omogočajo obiskovalcem vedno zagotoviti aktualne in zanje pomembne informacije.

Na podlagi poznavanja, kakšne vsebine obiskovalce zanimajo in kaj pri nas iščejo, lahko ponudimo prave vsebine. Piškotke v naših pisarnah sicer radi delimo, podatkov pa nikoli ne posredujemo tretjim osebam, prav tako ne spremljamo obiskovalcev kot posameznikov, temveč povsem anonimno.

Torej res niso s čokolado?

Piškoti res niso s čokolado, ampak gre za male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči. Spletni piškotki vam torej omogočajo, da jih lahko zavrnete po tem, ko jih enkrat že sprejmete, za razliko od pravih piškotkov, ki ostanejo pri vas za vedno.

Stvari, ki ne vsebujejo čokolade, me ne zanimajo, zakaj bi me zanimali ti piškotki?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja (na primer dodajanje čudovitih knjig in drugih izdelkov v košarico, plačilo, vpis naslova za dostavo naročila) ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno. Torej, tako spletni kot pravi piškotki z vanilijevim polnilom naredijo življenje bolj prijetno.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj omogočajo priročen način za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami spletnih uporabnikov.

Na podlagi statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, ki jih prav tako omogočajo piškotki, lahko upravljavci spletnih mest ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Pregled piškotkov

Pomembno pa je, da se zavedamo, katere piškotke uporabljamo in zakaj. Zato smo spodaj pripravili pregled vseh vrst piškotkov, ki jih dobite na naši spletni strani.

1. Lastni piškotki spletne strani www.malijunaki.si

Naziv piškotka Vsebina Čas trajanja piškotka Izdajatelj
malijunaki_si_session Podatki o košarici 30 dni HURRA STUDIOS, založništvo, d.o.o.
XSRF-TOKEN Podatki o košarici 30 dni HURRA STUDIOS, založništvo, d.o.o.

2. Seznam piškotkov zunanjih spletnih strani na spletnem mestu www.malijunaki.si

Naziv piškotka Vsebina Izdajatelj
__utma Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani Google
__utmz Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani Google
_ga Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani Google
_gat Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani Google
_gid Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani Google
_hjIncludedInSample Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani HotJar
_hjMinimizedPolls Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani HotJar

Sedaj ste se prebili skozi veliko piškotkov brez tistega tapravega, zato predlagam, da si sedaj vsi skupaj privoščimo enega. Takega s čokolado, vanilijevim polnilom ali z orehi. Ali pa z vsem naenkrat.